nieuwsbiolivestudiodrumlesaudiocontactlinks custom drum tracksmixen
 
   

Opname op locatie

Een professionele live opname maken van een optreden of een demo opnemen in de oefenruimte? Met mijn mobiele studio kan ik tot 16 sporen simultaan opnemen in hoogwaardige kwaliteit. Desgewenst kan ik het geheel ook voor je mixen maar je kunt ook alleen het ruwe materiaal krijgen en daar vervolgens zelf mee aan de slag gaan.

Bij een optreden waar alles geheel uitversterkt wordt is het maken van een goede opname relatief makkelijk. Het handigst is het wanneer de mengtafel van de PA voorzien is van z.g.n. 'direct outs'. Dit houdt in dat er op de mengtafel voor elk kanaal een aparte uitgang is waardoor je er een multitrack recorder aan kunt koppelen en alle kanalen gescheiden op kunt nemen. Het beste is het wanneer deze direct outs 'pre-fader' zijn. Hierdoor hebben de veranderingen die de PA geluidsman maakt geen invloed op de signalen die via de direct outs opgenomen worden, je bent dus helemaal onafhankelijk van de mix van de geluidsman ter plaatse waardoor je meer vrijheid hebt tijdens het mixen van de opnames. Indien de direct outs niet 'pre-fader' maar 'post-fader' zijn is het waarschijnlijk beter om een opname via een splitter te maken. Deze splitter zorgt ervoor dat alle microfoon en line signalen gesplitst worden in een signaal voor de PA en een signaal voor de opname. Naast de sporen die afgetapt worden van de PA gebruik ik ook minimaal twee zaalmicrofoons om meer van de sfeer van het optreden op harddisk te vangen.
Is een optreden geheel onversterkt of slechts gedeeltelijk versterkt of wil je een opname in de oefenruimte maken, komt er meer bij kijken. Er komen nu bijvoorbeeld (extra) microfoons op het podium die enkel voor de opname dienen.

Kortom, meestal valt er wel een mouw aan te passen. Een goede voorbereiding en afstemming met de geluidsmensen ter plaatse is echter essentieel. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Neem gerust contact met me op.

 
 


© 2008-2023 Don Wielogroch. DonWielogroch.nl is een onderdeel van Online Drum Recording (KvK 28112723).